Als coach ga ik mijn klant gaan bevragen en oefeningen laten doen om anders naar hun situatie, problemen en oplossingen te kijken. Tijdens zo een coachingsessie ga ik echter zoveel mogelijk weg blijven van advies of oplossingen te geven.
Ik ga eerlijk zijn, dat is soms echt niet gemakkelijk. Zeker omdat mensen het mij letterlijk vragen en het eigenlijk ook graag hebben. Daarnaast zullen mensen die mij leren kennen snel merken dat ik heel graag praat, soms iets te graag zelfs (sorry not so sorry). Ik deel namelijk heel graag mijn kennis en inzichten met anderen. Ik krijg er zelfs heel veel energie van.
Waarom doe ik het dan toch niet tijdens een coachingsessie? Daar zijn enkele redenen voor:
(Geen zin om te lezen, check dan de video op Youtube: klik hier)
1. Model van de wereld
We kijken allemaal naar de wereld vanuit ons eigen model van de wereld. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid, overtuigingen, ervaringen, cultuur, omgeving, etc. Dit alles samen maakt ons uniek. Als ik een advies geef, zal dit dan ook altijd verbonden zijn aan hoe ik naar de wereld kijk, vanuit mijn unieke blik. Mijn advies kan werken, maar zal nooit helemaal kloppen. Dit is trouwens ook andersom. Als je zelf een advies krijgt, dan is dit (bijna) altijd een projectie van hun model van de wereld.
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid, overtuigingen, ervaringen, cultuur, omgeving, etc.
2. Het is geen quick fix
Advies geven is een quick fix, een symptoombestrijding. Het voelt misschien beter, maar het probleem is niet echt opgelost. Je kan het vergelijken met je been breken. Je kan een pijnstiller nemen om de pijn te verzachten, maar daarmee is je breuk niet genezen. Om je been te laten genezen heb je meer tijd en inzet nodig. Als je tips en advies krijgt, dan zal dit werken als die pijnstiller op een grote probleem. Met coaching ga je zoeken naar het echte probleem, naar de oorzaak en dus ook een oplossing vinden die daarbij aansluit.
3. Eigen blik verruimen
Ik geloof dat mijn klanten echt wel zelf tot het antwoord kunnen komen. Er gaat niemand zijn die hun situatie zo goed kent als zij zelf. Zij kennen het, voelen het, doorleven het. Ik ga hen anders, breder, dieper doen kijken naar hun situatie. Je kan het vergelijken dat je naar dezelfde kamer gaat kijken zonder oogkleppen en met verschillende tools zoals bv. een vergrootglas of een infraroodbril. Advies gaat hun in één richting laten kijken, waar eventueel een oplossing ligt. Met coaching gaan ze zelf op zoek naar de oplossing die het best past voor hen.
Ik ga hen anders, breder, dieper doen kijken naar hun situatie.
4. Het blijft hangen
Het proces van zelf te zoeken en niet gewoon het antwoord te krijgen zorgt voor een blijvende transformatie. Je hebt er moeite voor gedaan, verschillende stappen genomen en er is tijd over gegaan. De inzichten en antwoorden zijn van jou en dat voel je. Dit allemaal samen zorgt voor echte verankering. Coaching zorgt er dus voor dat alles langer blijft hangen.
5. Het boost je zelfvertrouwen
Als je zelf een oplossing vindt, dan geeft het altijd een boost aan je zelfvertrouwen. Je moet maar eens het verschil zien bij een kind wanneer het een oplossing krijgt of als je het kind begeleidt om zelf de oplossing te vinden. Het geeft voldoening, trots en zelfvertrouwen als je zelf met oplossingen komt. Ik wil dit dan ook mijn klanten ten volste gunnen.
Het geeft voldoening, trots en zelfvertrouwen als je zelf met oplossingen komt.
Dit zijn allemaal redenen die ik in mijn achterhoofd hou als ik aan het coachen ben. Het helpt mij om weg te blijven uit advies te geven en zelf te beginnen praten. Wil je dan toch mijn kennis over bepaalde onderwerpen weten? Dan zal ik daar met veel plezier een training of workshop komen geven. En begrijp mij niet verkeerd, buiten een coachingsessie zal je mij nog steeds met heel veel enthousiasme horen praten. Some things will never change!
Een reactie achterlaten